FRANSK BULLDOGG

fransk-bulldogg-101_vv_800px

Karakteristiskt för en Fransk Bulldoggs utseende är det kvadratiska huvudet med rättuppstående s.k. fladdermusöron, och de mörka runda ögonen. Vidare den korta kraftiga kroppen med en medfödd kort svans. 
Rasrelaterade problem är luftvägs- och hudproblem samt ryggproblematik. Det kan även uppstå problem kring valpning och många frallor förlöses via kejsarsnitt.
Jag tror att grunden till en sund exteriör som inte leder till problem för hunden är proportionerliga linjer, ingen kroppsdel ska vara för stor/liten i förhållande till någon annan. Jag tror även att många invärtes problem så som överkänslighet mot olika näringsämnen etc. går att undvika genom att inte trigga igång överkänslighet men ändå vänja kroppen tidigt vid olika ämnen. Ett bra foder och hur hunden äter är ofta enkla sätt att undvika vanliga magproblem.
För att en frallas kropp ska hålla måste den tränas varsamt och får ej överansträngas då den växer. Det är dock under hela hundens liv viktigt att de får hålla sina kroppar mjuka och väl musklade för att undvika problem.

Frallan är en typisk familjehund, som helst vill vara medelpunkten. Det är en mycket klok och lättlärd hund, som gärna visar upp sig lite extra inför publik. Frallan kan dock vara ganska så envis när andan faller på. En fransk bulldogg är trots sin litenhet ett riktigt kraftpaket, men dess energi är inte alltid helt enkel att hantera. 
En sportig familj har en utmärkt följeslagare under vandringar i skogen eller varför inte under träningskvällar på brukshundklubben? Jag uppmuntrar alla fralla-ägare att ägna åtminstone en del av sin tid till att aktivera sin hund mer än bara att gå promenader. Frallan kan snabbt gå från en trogen sjusovare till en plåga som bara hittar på bus. De är heller inte konflikträdda så att göra fel trots att man riskerar att få lite skäll stoppar dem inte alltid från att försöka liva upp stämningen. Att testa på diverse aktiviteter med sin fralla är nyttigt och roligt även om man inte har som mål att tävla. Mina frallor går vid rätt väder milslånga promenader i skogen och ibland klär vi även på oss dragsele och beger oss ut på en springtur. Förutom det tränar vi så ofta vi kan och då främst inom lydnad/rallylydnad, sök och spår. Heta sommardagar ska frallan motioneras sparsamt. Dock brukar vi motionera och träna lite lugnare under de svalare morgontimmarna eller senare på kvällen. Ibland passar vi på att simträna och bada i närliggande vatten då det är som varmast.
Med en fralla måste man hela tiden utveckla sig själv som förare, man är bara rolig ett tag och sen måste man hitta på något nytt innan frallan gör det själv. Varierande belöningsmetoder är a och o och det gäller att hela tiden jobba på frallans motivation att jobba för sin förare. De jobbar mer än gärna men lika gärna för sig själv som med någon annan. Många frallor med ”samarbetssvårigheter” jobbar därför utmärkt i sökskogen eller med nosen i ett klurigt spår…
Man ska dock komma ihåg att en fralla mognar ofta sent vilket gör att de är unghundar länge. Men håll ut! Så fort de blivit ”vuxna” kommer det arbetet man har lagt ner under unghundstiden visa sig tydligt även om de fortsätter vara lite unghund under hela sitt liv…

En typisk fralla ska enligt mig vara villig att arbeta hårt och trots att de inte är förarveka ska de ändå vilja hänga med sin förare. De ska vara tuffa och tåliga i alla situationer och med rätt vägledning ska de kunna växla mellan total avkoppling till en energisk arbetsnarkoman på mindre än en sekund.
Ett problem jag ofta ser inom rasen är dåligt språk när de ska kommunicera med andra hundar. P.g.a. sitt utseende kan frallan ofta misstolkas av andra hundar då de vid t.ex. en lekinvit spänner ögonen i den andra hunden likt en hund som tänker slåss. Jag tror det ofta beror på att många frallor ”tappar bort” sin nos och använder inte luktsinnet i samma utsträckning som andra hundar, därför är jag noggrann med att tidigt aktivera nosen hos mina frallor så de lär sig att helt enkelt nosa på andra hundar och inte spänna ögonen i dem. Förutom det är det viktigt för den unga frallan att lära sig umgås med hundar som inte bara leker brottning utan även gillar att leka jagis etc. för att utveckla sitt hundspråk.

För att utveckla rasen i rätt riktning och få bort så mycket av rasens hälsoproblem som möjligt ställer jag höga krav på hundarna jag använder i avel.
Avelsdjuren ska:
– vid lägst 1 års ålder ha kontrollerat patella och hjärta med resultat u.a.
– vara utställd i öppen klass med minst very good i kvalitetsbedömningen
– vid parningstillfället vara minst 24 månader gammal
– ha känd mentalstatus, antingen MH eller BPH
– ej ha visat några hudproblem eller allergier
– vara fri från demodex
– ha fria luftvägar och kunna anstränga sig utan missljud och onormalt lång återhämtningstid
– aldrig visat smärta eller begränsningar p.g.a. ryggproblematik
– komma från naturligt valpande linjer
– leva upp till sunda ideal och en ej för oproportionerlig och extrem exteriör

Rasstandard
Rasspecifik Avelsstrategi (RAS)
Särskilda Rasspecifika Domaranvisningar (SRD)
Rasklubb: Fransk Bulldogg Klubb
Specialklubb: Svenska Dvärghundsklubben

Uppfödning av Fransk Bulldogg